U trendu

Talibanski borci nastavljaju uspehe u Avganistanu, nema pregovora o miru

Talibanski borci su danas nizu nedavnih uspeha priključili preuzimanje kontrole nad jednom ključnom oblašću u avganistanskoj severnoj pokrajini Kunduz i opkolili glavni grad te pokrajine, rekla je policija.

Još se ne zna koliko su žrtava pretrpele avganistanske snage u toj bici, a koliko Talibani.

Borbe oko okruga Imam Sahib počele su u nedelju i do ponedeljka u podne talibani su zauzeli i sedište policije.

Imam Sahib je strateški lociran u blizini severne granice Avganistana sa Tadžikistanom, ključnog pravca snabdevanja iz Centralne Azije.

Desetine okruga pale su pod vlast talibana od 1. maja, kada je poslednjih 2.500-3.500 američkih vojnika i 7.000  vojnika drugih zemalja NATO počelo povlačenje iz Avganistana.

Iako situacija ukazuje na hitnost pregovora o okončavanju dugotrajnog rata u Avganistanu, toga zasad nema. Talibanski lideri kažu da su spremni za pregovore, ali posmatrači kažu da taj pobunjenički pokret izgleda nastoji da postigne vojne dobitke u nadi da će ojačati svoju pregovaračku poziciju.

SAD su u nedelju najavile da će se predsednik Džozef Biden sastati u petak u Vašingtonu sa avganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem i s Abdulahom Abdulahom, šefom Visokog saveta za nacionalno pomirenje u Avganistanu, koji je upravlja vladinim timom za pregovore s Talibanima.

Vašington bi želeo mirovni sporazum ili bar da je u pripremi pre 11. septembra, kada će poslednji američki vojnici napustili Avganistan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.