U trendu

Tbilisi: Protest u znak podrške Sakašviliju

TBILISI – Opoziciona gruzijska partija Jedinstveni nacionalni pokret, njihove pristalice i drugi političari okupili su se ispred zgrade parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju tražeći da bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili bude prebačen iz zatvorske bolnice u civilnu kliniku, izvestila je danas televizija Mtavari Arksi.

Demonstranti su ispunili ceo trg ispred parlamenta, ljudi i dalje dolaze, a policija se nalazi na licu mesta, preneo je TAS S.

Demonstranti zahtevaju i da Sakašvili bude pušten, a rezultati lokalnih izbora poništeni.

Kandidati vladajuće gruzijske partije Gruzijski san – demokratska Gruzija osvojili su vlast u 63 od 64 opštine u zemlji.

Sakašvili je uhapšen 1. oktobra nakon što se iz egzila vratio u Gruziju sa namerom da okupi opoziciju uoči lokalnih izbora.

Bivši predsednik služi zatvorsku kaznu u gradu Rustavi, gde je štrajkovao glađu, jer sebe smatra političkim zatvorenikom.

Ministarstvo pravde Gruzije ga je 8. novembra prebacilo u zatvorsku bolnicu na periferiji Tbilisija, ali su se Sakašvili i njegovi advokati tome odlučno usprotivili i insistirali da ode u privatnu bolnicu.

Sakačvili je u četvrtak rekao da će prekinuti štrajk glađu ako bude primljen je u civilnu bolnicu.

Njemu preti zatvorska kazna do šest godina, jer je 2018. godine u odsustvu osuđen za zloupotrebu službenog položaja tokom obavljanja predsedničke funkcije od 2004. do 2013. godine.

Sakašvili je odbacio ove optužbe kao politički motivisane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.