U trendu

Tedros: Trenutno idealni uslovi da se pojavi još sojeva

ŽENEVA – Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj poslednji koji će se pojaviti u svetu i da je to konačnica pandemije i ocenio da su trenutni uslovi „idealni“ da se pojavi još sojeva.

Međutim, Tedros je dodao da je moguće da će ove godine doći do kraja akutne faze pandemije, gde kovid predstavlja globalnu zdravstvenu urgentnu pretnju, pod uslovom da se strategije i „pomagala“ kao što su testovi i vakcine iskoriste na pravi način, preneo je Rojters.

Govoreći na otvaranju sastanka izvršnog tela, Tedros je skrenuo pažnju da je omikron otkriven pre skoro 10 nedelja, a da je zabeleženo od tada 80 miliona slučajeva u svetu, više nego što ih je bilo u 2020. godini.

„Uslovi su idealni da se pojavi još sojeva“, dodao je on.

Tedros je istakao da možemo da okončamo kovid-19 kao globalnu zdravstvenu vanrednu situaciju i da to možemo da uradimo ove godine, tako što ćemo ispuniti ciljeve poput cilja SZO da se vakciniše 70 odsto stanovništva svih zemalja do sredine ove godine, a naročito oni ljudi koji su u najvećem riziku od kovid-19 i poboljša stopa testiranja i sekvenciranja kako bi bliže pratili virus i njegove varijante u nastajanju, preneo je AP.

„Istina je da ćemo živeti sa kovid-19 u doglednoj budućnosti i da ćemo morati da naučimo da upravljamo njime kroz održiv i integrisan sistem za akutne respiratorne bolesti kako bismo pomogli u pripremi za buduće pandemije“, rekao je Tedros.

„Ali učenje da živimo sa kovid-19 ne može značiti da puštamo ovaj virus da slobodno cirkuliše. To ne može značiti da prihvatamo skoro 50.000 smrtnih slučajeva nedeljno od bolesti koja se može sprečiti i lečiti“, istakao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar