U trendu

Tegeltija: BiH možda nije najbolji ucenik, uradili smo dosta

BRISEL – Predsedavajući Savetom ministara BiH, Zoran Tegeltija, posle sastanak Saveta za stabilizaciju i proširenje, iz Brisela je porucio da je BIH ”dosta toga uradila u 2020. godini”, a da je u ovoj godini spremna da načini ”dovoljan broj kredibilnih mera kako bi dobila kandidatski staus”.

Tegeltija je naglasio da je BiH svesna svih obaveza iz oblasti političkih i ekonomski reformi, ali je zamolio i pomoć EU u borbi protiv pandemije Kovid-19 i implementaciju Ekonomsko investicionog palna za opravak regiona.

”Smatramo da smo dovoljan broj mera broj uradili, da možda nismo najbolji učenik u procesu pridruživanja, ali da smo uradili dovoljno da bi se kvalifikovali kao uspešni i da dobijemo kandidatski status”, poručio je Tegeltija.

On je naglasio da bi kandidatski status za BiH bio i dobra poruka za čitav region Zapadnog Balkana, u trenutku kada se, kako je ocenio, svi trude da pokažu da je EU zaboravila ne samo BiH, već i na sve zemlje regiona, i da je proces pristupanja zaustavljen.

”Razumemo sve obaveze i rokove, ali molimo za strpljenje, razumevanje i verifikovanje onoga što smo uradili”, kaže Tegeltija.

On je izrazio spremnost BiH da radi na novom izbornom zakonodavstvu, ali i na saradnji u regionu.

”Moramo nastaviti saradnju u regionu. To nije alternativa za ulazak u EU, ali je način da bolje pripremljeni svi uđemo u EU”, rekao je Tegeltija.

Predsedavajući Savetom ministra BiH zaključuje da je mnogo rana na Zapadnom Balkanu, ali da međusobna komunikcija i ekonomska saradanju u regionu mogu prevazići podele i međusobne sukobe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.