U trendu

Tegeltija: Odmah ukinuti Inckov zakon

SARAJEVO – Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa specijalnim izaslanikom Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Tarikom Mahmudom Ahmadom, kojeg je upoznao sa trenutnom političkom situacijom u BiH i izneo stav da je potrebno odmah ukinuti nametnutu odluku bivšeg visokog predstavnika Valentina Incka i time stvoriti pretpostavke za normalno funkcionisanje svih institucija.

Reč je o tzv. „Inckovom zakonu“ o zabrani i sankcionisanu negiranja Srebrenice.

Tegeltija je takođe posebno naglasio da je donošenje bilo kakvih sankcija prema bilo kome u BiH nepotrebno i da je potrebno ohrabriti unutrašnji dogovor političkih predstavnika kako bi se prevazišla trenutna situacija na korist svih u BiH, saopšteno je iz Saveta ministara.

Tokom susreta razgovarano je i o modalitetima provođenja Konvencije UN protiv torture i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih kazni i postupaka.

Tegeltija je rekao da pitanja i obaveze koje proizilaze iz međunarodnih konvencije u BiH treba rešavati kontinuiranim dijalogom i dogovorom u skladu sa ustavnim ovlaštenjima.

Tegeltija je ocenio da su politički odnosi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i prijateljski, kao i da je otvoren prostor za jačanje ekonomske saradnje.

Istakao je interes BiH za ekonomskim povezivanjem dve države nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo izašlo iz Evropske unije, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.