U trendu

Teslin rodjendan i zvanično praznik u Ontariju

Predstavnica kraljice Elizabete i zamenica kanadskog guvernera za provinciju Ontario Elizabet Doudsvel danas je potpisala Zakon o proglašenju 10. jula za Dan Nikole Tesle, čime je on stupio na snagu.

Kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, u zakonu kojim je Teslin rodjendan postao praznik u Ontariju eksplicitno se navodi da je Tesla „srpsko-američki pronalazač i inženjer“.

Podseća se da su Teslini patenti bili osnov za gradnju prve svetske hidroelektrane na reci Nijagari, te da su nakon samo 25 godina sva naseljena mesta u Južnom Ontariju imala pristup električnoj energiji.

„Proglašenje Dana Nikole Tesle u Ontariju je veliki uspeh za srpsku dijasporu u Kanadi, koja je najbrojnija upravo u toj provinciji, jer se na ovaj način podiže ugled srpske zajednice na tom prostoru“, navelo je Ministarstvo.

Zakon je izglasan na icicijativu člana provincijskog Parlamenta Ontarija iz redova Nove demokratske partije Toma Rakočevića.
Generalni konzul Srbije u Torontu Vasilije Petković zahvalio je poslaniku u ontarijskom Parlamentu Tomu Rakočeviću na inicijativi, kao i provincijskom Parlamentu Ontarija na brzo sprovednom postupku usvajanja predloga Zakona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.