U trendu

Tilerson najavio momentalne pripreme za selidbu ambasade u Jerusalim

Stejt department SAD počeće momentalne pripreme za selidbu ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim i jačanje bezbednosti da se zaštite Amerikanci na Bliskom istoku, najavio je državni sekretar Reks Tilerson, imajući u vidu protivljenje muslimanskog sveta odluci o priznanju Jerusalima kao glavnog grada Izraela.

On je ocenio da odluka predsednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalim „postavlja američko prisustvo u realnost“ jer su parlament, Vrhovni sud i kabinet predsednika i premijera u tom gradu, naveo je Tilerson u saopštenju.

Takodje je objasnio da je odluka doneta nakon konsultacija sa mnogim prijateljima, partnerima i saveznicima i da SAD „čvrsto veruju da postoji šansa za trajan mir“.

„Stejt department će odmah početi proces primene odluke pokretanjem priprema za premeštanje ambasede SAD iz Tel Aviva u Jerusalim“, najavio je Tilerson tokom posete vojnoj bazi SAD u Ramštajnu u Nemačkoj.

Proći će medjutim nekoliko godina dok se ne izgradi zdanje ambasade, najavili su američki zvaničnici.

Takodje je ocenio da je Tramp napravio hrabar potez primenom zakona SAD kojim se već dugo poziva na premeštanje ambasade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.