U trendu

Tilerson s ministrima tri zemlje o novoj strategiji u Avganistanu

Državni sekretar SAD Reks Tilerson razgovarao je danas s ministrima spoljnih poslova Avganistana, Pakistana i Indije, pred objavljivanje nove strategije za rat u Avganistanu američkog predsednika Donalda Trampa.

Tilerson je danas razgovarao s kolegama iz te tri zemlje o mogućnostima njihove saradnje sa SAD na novoj regionalnoj strategiji u cilju stabilizacije južne Azije, navodi Asošiejted pres.

Tramp će noćas u 21.00 po lokalnom vremenu (u 3.00 po srednjoevropskom) objaviti svoj plan za najduži rat u istoriji SAD koji traje već 16 godina.

Njujork tajms juče je objavio da će predsednik SAD verovatno saopštiti da će u Avganistan biti poslato nekoliko hiljada novih vojnika.

U Avganistanu se nalazi oko 8.400 američkih vojnika koji pružaju podršku lokalnim vlastima u borbi protiv pobunjenika posle povlačenja medjunarodnih snaga krajem 2014. godine.

Pentagon je pre nekoliko meseci razmatrao plan o slanju oko 3.800 dodatnih vojnika u cilju jačanja avganistanske vojske, koja ne može da se izbori s pobunom talibana.

SAD su započele intervenciju u Avganistanu 7. oktobra 2001. godine kao odgovor na terorističke napade na Njujork i Vašington 11. septembra, u cilju zbacivanja talibana s vlasti i uništenja terorističke organizacije Al Kaida, odgovorne za te napade.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar