U trendu

Tilerson se založio za uvođenje novih sankcija S. Koreji

Američki državni sekretar Reks Tilerson založio se danas za uvođenje novih sankcija Severnoj Koreji, prenose agencije.

Obraćajući se Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, Tilesron se založio za pokretanje globalnu kampanje vršenja pritska na Pjongjang da bi promenio svoj kurs i obustavio nuklerani i raketni program, preneo je AFP.

On je rekao da je „realna“ opasnost od napada Pjongjanga na Japan ili Južnu Koreju i pozvao Savet bezbednosti UN da reaguje pre nego što to učini Severna Koreja.

Obaćajući se u Savetu bezbednosti UN, Tilerson je ocenio da „sve opcije“ kao odgovor na bilo kakvu buduću raketnu ili nuklearnu probu Severne Koreje „moraju ostati na stolu“.

„Pretnja od nuklearnog napada Severne Koreje na Seul ili Tokio je stvarna, a verovatno je samo pitanje vremena kada će Severna Koreja da razvije kapacitete da napadne američko kopno“, rekao je Tilerson.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da u potpunosti primeni sankcije UN i suspenduje ili umanji diplomatske odnose sa Pjongjangom, navodi Rojters.

„Sa svakom uspešnom detonacijom i raketnom probom Severna Koreja gura severoistočnu Aziju i svet bliže nestabilnosti i širim sukobima“, rekao je Tilerson.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.