U trendu

Tin Ćo predsednik Mjanmara

Tin Ćo, dugogodišnji saradnik nobelovke Aung San Su Ći, stupio je danas na dužnost predsednika Mjanmara, nazvavši to „istorijskim trenutkom“ u dugotrajnoj tranziciji te zemlje ka demoratiji nakon višedecenijske vojne vladavine.
Tin je uz svoja dva potpredsednika i 18 članova kabineta položio zakletvu na ceremoniji u parlamentu kojoj su prisustvovali Aung San Su Ći i poslanici obučeni u tradicionalnu nošnju.

„Parlament (Mjanmarske) Unije je izabrao mene za predsednka, što je istorijski trenutak za ovu zemlju“, rekao je Tin Ćo (70) nakon zakletve.

On je obećao da će raditi na nacionalnom pomirenju, postizanju mira izmedju zaraćenih etničkih grupa i poboljšanju života 54 miliona stanovnika Mjanmara.

„Novi parlament i nova vlada formirani su u skladu s politikom Nacionalne lige za demokratiju koju predvodi Aung San Su Ći“, rekao je Tin Ćo, dodajući da je cilj partije promena Ustava.

Tin Ćo, kompjuterski naučnik, sin je poznatog burmanskog pesnika i prijatelj iz detinjstva Aung San Su Ći.

Ogromna pobeda partije Aung San Su Ći na izborima posledica je njene borbe za okončanje diktature u Mjanmaru. Dobila je Nobelovu nagradu za mir dok je bila u kućnom pritvoru 1991.

Hunta, koja je strahovala od njene političke popularnosti, više od 15 godina je držala u pritvoru.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.