U trendu

Tirana: Održan protest opozicije, uhapšen napadač na Berišu

TIRANA – U Tirani je danas održan protest opozicije uz učešće hiljada građana i na kojem je došlo do incidenta kada je nepoznati muškarac fizički napao bivšeg predsednika i premijera Albanije Salija Berišu.

Protest je završen posle dva sata bez narušavanja bezbednosnog opsega koji je policija uspostavila zbog Samita lidera EU–Zapadni Balkan, preneo je Albanian post.

Napad na Berišu dogodio se tokom protestne šetnje koju je organizovala njegova Demokratska partije (DP) za vreme Samita EU-Zapadni Balkan, a cilj protestne šetnje je bio, kako su organizatori naveli, odbrana evropskih vrednosti, koje ugrožava albanski premijer Edi Rama.

Na snimku koji su objavili albanski mediji vidi se kako je Berišu nepoznata osoba udarila pesnicom u glavu, nakon čega je lider DP pao na zemlju.

Policija je kasnila saopštila da je privela osumnjičenog za napad na Berišu, kao i da privedena osoba pati od „psihijatrijske bolesti“ i da je ranije bio optužen za dela nasilja i trgovinu drogom.

Premijer Albanije Edi Rama osudio je napad, rekavši da „nasilje nikada nije bilo sredstvo za rešavanje bilo kakvog pitanja ili zabrinutosti“ i da bi napadačem trebalo da se bavi zakon.

Beriša je nakon napada nastavio protest i rekao da ga ništa na svetu ne može pobediti, ali je direktno optužio Ramu za napad, rekavši da želi da spreči opoziciju da organizuje protest.

„Nas, narod opozicije i narod pobede ništa na svetu ne može da pobedi, dole Edi Rama, dole zločinci, zbacićemo vas. Mi smo danas ovde zajedno da protestujemo protiv režima zlikovaca i zločinaca“, rekao je Beriša.

Beriša je sa protesta poslao i poruku međunarodnoj zajednici navodeći da ne podržava Edija Ramu zato što su on i njegova Vlada, kako je rekao, povezani sa kriminalom i drogom, kao i da ih Rama obmanjuje, jer jedino tako uspeva da ostane na vlasti.

Tokom govora na protestu, predsednik Slobodarske partije Ilir Meta je rekao da „vreme reči i govora mora da ustupi mesto vremenu dela“.

Meta je takođe istakao važnost upoznavanja zemalja Unije sa problemima sa kojima se Albanija suočava i sa korupcijom Ramine Vlade.

Vlada je zabranila da se priđe mestu na kojem se danas održava Samit EU-Zapadni Balkan.

Policija nije dala dozvolu za današnji protest opozicije, na kome su demostranti okupljeni oko DS nosili parole usmerene protiv vlade premijera Edija Rame.

Na transparentima je između ostalog pisalo „Evropo, baci nam prsluk za spasavanje!“, i „Hoćemo demokratiju, a ne stabilokratiju“.

Na ulicama Tirane angažovan je bio veliki broj pripadnika policaje i specijalnih policijskih jedinica sa opremom za razbijanje demonstranata, preneo je Juronjuz Albania.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar