U trendu

‘To smo i zaslužili’: Šef radnike naterao da trče goli na ulici (video)

Na bizarnom snimku nedavnom objavljenom na društvenim mrežama, vidi se kako 30 polugolih muškaraca trče na ulici u gradu Jiangmen početkom oktobra.

Zaposleni su u odeljenju prodaje jedne teretane i nisu ostvarili očekivanu zaradu, pišu kineski mediji i zbog toga su ovako kažnjeni.

– Rado prihvatam ovu kaznu koju mi je nametnula kompanija za koju radim – rekao je jedan od muškaraca, inače menadžer teretane.

– Žensko osoblje teretane nije bilo prisiljeno na ovaj sramotni hod. One su morale da rade sklekove. Mislim da je to dobar izazov za nas – smatraju neki od njih.

Međutim, ne slažu se svi s tom praksom. Pogotovo ne neki od bivših radnika ove teretane. Jedan od njih je rekao kako su im šefovi skidali od plate ukoliko ne bi ostvarili ciljeve, kao i kad bi zakasnili na posao.

Prema članu 88. kineskog Zakona o radu, poslodavci ne smeju da se služe takvim merama. Ipak, izgleda da ih to ne sprečava u javnom ponižavanju radnika koje ide od puzanja po ulicama do jedenja crva.

Ovaj poslednji primer zabeležen je 2016. godine kad je poslodavac iz Hanzhonga prisilio radnike da jedu žive crve nakon što nisu ostvarili zacrtane ciljeve.

Iste godine je jedan poslodavac radnike banke izveo na pozornicu i udarao ih po zadnjicama.

Jedan posebno ljutit šef naterao je 12 radnika da puze oko jezera u Zengzouu i da tako odrade svoju kaznu zbog neostvarivanja očekivanog profita.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.