U trendu

Tramp ima novi plan

Bivši američki predsednik Donald Tramp ima novi plan borbe protiv opoziva o kome treba da raspravlja Senat. Tramp će republikancima, koji bi mogli da glasaju protiv njega u Senatu, zapretiti osnivanjem nove partije, ali i da će podržati svoje kandidate protiv republikanaca na narednim izborima.

Senat je zakazao raspravu o opozivu Donalda Trampa za početak februara, a iako mu je mandat istekao, odluka senatora protiv bivšeg predsednika mogla bi da dovede u pitanje njegovo buduće delovanje i moguću kandidaturu na sledećim predsedničkim izborima. Zbog toga je Tramp, koji je u predlogu za opoziv, usvojenom u Predstavničkom domu Kongresa, optužen za podsticanje pobune, spreman na borbu kako bi ubedio svoje partijske kolege da se ne pridruže demokratama u glasanju protiv njega, prenosi RT pisanje Vašington posta.

Da bi Tramp bio opozvan, potrebno je da se demokratama pridruži 17 senatora republikanaca, kako bi predlog za opoziv mogao da dobije dvotrećinsku većinu u Senatu u kome su snage podeljene 50:50, dok odlučujući glas nosi predsedavajuća, potpredsednica SAD Kamala Haris.

Kako navodi Vašington post, pozivajući se na nezvanične izvore, Tramp je spreman da podrži sopstvene kandidate kod republikanskih nominacija za kongresne izbore, kako bi ubedio senatore da ne glasaju protiv njega.

Takođe, navodi američki list, nazire se pretnja da Tramp pokrene svoju partiju, što bi imalo razarajući uticaj na već podeljenu Republikansku partiju.

Tramp raspolaže sa 70 miliona dolara koji su mu preostali od predsedničke kampanje kako bi podržao svoje namere, piše vašingtonski list.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je zahtev za Trampov opoziv, pod optužbom za pobunu, zbog nemira 6. januara, kada su njegove pristalice upale u kongresnu zgradu u Vašingtonu. Rasprava u Senatu zakazana je za početak februara, a nejasno je da li će se i koliko republikanskih senatora pridružiti glasanju za Trampov opoziv, budući da su se neki, kao Marko Rubio, jasno izjasnili da su protiv, dok su drugi, poput Mita Romnija, ostavili mogućnost da će glasati za opoziv.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)