Tramp imenovao Roberta O'Brajena za savetnika za nacionalnu bezbednost

Američki predsednik Donald Tramp imenovao je danas svog specijalnog izaslanika za rešavanje pitanja talaca Roberta O’Brajena za savetnika za nacionalnu bezbednost posle nedavne smene Džona Boltona.

„Zadovoljstvo mi je da najavim da ću imenovati Roberta O’Brajena, koji trenutno obavlja dužnost veoma uspešnog specijalnog predsedničkog izaslanika za talačka pitanja u Stejt departmentu, na mesto novog savetnika za nacionalnu bezbednost. Dugo i naporno sam radio sa Robertom. On će uraditi sjajan posao“, naveo je Tramp na Tviteru.

Američki predsednik je nedavno rekao da mu je O’Brajen jedan od omiljenih diplomata. „Mislim da je fantastičan“, dodao je Tramp.

O’Brajen će biti četvrti Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost, koje je ključno mesto u Beloj kući.

Bolton je smenjen 10. septembra, a Tramp je kao razloge za smenu naveo brojne nesuglasice o raznim gorućim pitanjima, kao što su Iran, Severna Koreja i Avganistan.

Imenovanje novog savetnika za nacionalnu bezbednost dolazi usred pojačanih tenzija sa Iranom. Tramp je ranije danas rekao da planira dodatne sankcije Iranu posle napada na naftna postrojenja u Saudijskoj Arabiji, za koje Vašington odgovornost pripisuje Teheranu.

List Njujork tajms je preneo da je O’Brajen dugogodišnji advokat koji je radio na oslobodanju Amerikanaca zatočenih u Severnoj Koreji i Turskoj.

O’Brajen je o jedan od osnivača advokatske kancelarije Larson O’Brajen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.