Tramp naredio: Udar na Kinu od 300 milijardi dolara

Američki predsednik Donald Tramp naložio je da se počne sa povećanjem carine na robu iz Kine u ukupnoj vrednosti od oko 300 milijardi dolara godišnje, izjavio je trgovinski predstavnik Sjedinjenih Američkih Država Robert Lajthajzer.

„Ranije danas samo po nalogu američkog predsednika podigli nivo tarifa sa 10 na 25 odsto za kineski uvoz u iznosu od oko 200 milijardi dolara. Predsednik nam je takođe naredio da započnemo proces podizanja carina na sav preostali uvoz iz Kine, koji se procenjuje na oko 300 milijardi dolara“, rekao je Lajthajezer.

U njegovim saopštenju takođe se napominje da će „javno obaveštenje i komentari uskoro biti objavljeni u Saveznom registru“.

Prošle nedelje je Tramp obećao da će povećati carine na niz kineskih proizvoda sa 10 na 25 odsto, a nije ni isključio uvođenje carina na robu koja još ne podleže dažbinama. Posle ovih izjava u medijima se pojavila sumnja da bi Peking mogao da otkaže predstojeće trgovinske razgovore u Vašingtonu, ali je u utorak kinesko Ministarstvo trgovine potvrdilo da će potpredsednik Državnog saveta Kine Liu He posetiti Sjedinjene Američke Države 9. i 10. maja da bi nastavio konsultacije, uprkos Trampovim pretnjama.

Nakon još jednog kruga pregovora, Liu je izjavio da saradnja ostaje jedini pravi izbor za Kinu i Sjedinjene Američke Države i da je ona potrebna za rešavanje čitavog niza problema.

On je takođe izrazio uverenje u dalji održivi razvoj kineske ekonomije. Govoreći o tome kako bi trgovinski sporovi sa Sjedinjenim Američkim Državama mogli da utiču na razvoj kineske ekonomije i da li postoje pretnje recesije zbog povećanih trvenja, on je rekao da se „Kina ne boji“.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.