U trendu

Tramp od Izraela dobio tajne podatke koje je prosledio Rusiji

Tajni obaveštajni podaci koje je američki predsednik Donald Tramp preneo ruskim zvaničnicima tokom sastanka u Beloj kući prošle nedelje dobijeni su od Izraela, objavio je danas Njujork tajms pozivajući se na izjave dva američka zvaničnika.

Tramp je na sastanku s ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom 10. maja, otkrio obaveštajne podatke o terorističkim planovima Islamske države, a bar neke od tih informacija SAD su dobile od Izraela, rekli su jedan bivši i jedan aktuelni američki zvaničnik.

Neimenovani zvaničnici naveli su i da je Izrael prethodno tražio od SAD da pažljivo rukuju tim obaveštajnim podacima, preneo je Njujork tajms.

Prema navodima koje je list objavio na svom sajtu, otkrivanje osetljivih izraelskih podataka Rusiji moglo bi da našteti odnosima SAD i Izraela, pogotovo što bi Rusija mogla da ih prosledi Iranu, najvećoj izraelskoj pretnji na Bliskom istoku.

Izrael je jedan od najvažnijih saveznika SAD i glavni izvor obaveštajnih podataka na Bliskom istoku, a izraelski zvaničnici nisu potvrdili da je ta država bila izvor informacija koje je Tramp podelio s Rusima.

Ambasador Izraela u SAD Ron Dermer potvrdio je u izjavi za Njujork tajms da će dve zemlje održati bliske odnose u borbi protiv terorizma.

„Izrael ima puno poverenje u odnos sa SAD kada je reč o medjusobnom deljenju obaveštajnih podataka i raduje se produbljivanju tog odnosa u predstojećim godinama“, izjavio je Dermer.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.