U trendu

Tramp razmatra premeštanje dodatnih 2.000 vojnika u Poljsku

Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je danas u Vašingtonu da razmatra premeštanje oko 2.000 dodatnih američkih vojnika u Poljsku iz Nemačke i drugih evropskih zemalja.

Na sastanku s poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Beloj kući, Tramp je medjutim naveo da konačna odluka o tome nije doneta.

On je rekao da SAD „dugo, dugo vremena“ imaju desetine hiljada vojnika stacioniranih u Nemačkoj i da će verovatno prebaciti „odredjen broj“ tog osoblja u Poljsku „ako o tome bude postignut dogovor“.

„Nismo do kraja doneli odluku. Nismo ništa okončali“, rekao je Tramp novinarima pred Dudom.

Američki predsednik je kazao da je Poljska zainteresovana da kupi od SAD više od 30 borbenih aviona F-35.

Zvaničnici SAD su ove nedelje naveli da se očekuje da Tramp objavi da će poslati u Poljsku oko 1.000 dodatnih vojnika i eskadrilu bespilotnih letelica kako bi pomogao njenu samoodbranu u vreme zabrinutosti zbog vojne aktivnosti Rusije.

Poljski lideri su mesecima lobirali da SAD pošalju dodatne snage u njihovu zemlju i od ranije izražavali nadu da će u Poljskoj biti formirana trajna američka baza za koju su predlagali ime „Tvrdjava Tramp“.

Sa Putinom na G20 u Japanu
Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu da će se sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom tokom samita G20 krajem juna u Japanu.

„Sastat ću se s Putinom na G20“, rekao je kratko Tramp u Beloj kući posle sastanka s predsednikom Poljske Andžejem Dudom.

„Sastat ću se s kineskim predsjednikom Sijem na G20 i s mnogim drugim liderima“, dodao je on.

Republikanski milijarder i republikanski šef američke države je to već objavio u maju, ali je Kremlj tada rekao da „nema dogovora“ o sastanku s Putinom.

Njihov poislednji sastanak, u Helsinkiju, bio je jula 2018.

Donald Tramp koji je obećao da će poboljšati odnose Sjedinjenih Država i Rusije, šokirao je američku političku klasu svojim pomirljivim tonom prema Vladimiru Putinu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.