Tramp spreman na razgovore o kontroli naoružanja

VAŠINGTON – Američki predsednik Donald Tramp spreman je na održavanje sastanka sa liderima ostalih stalnih članica Saveta bezbednosti UN, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske, na kojem bi se razgovaralo o kontroli naoružanja, izjavio je visoki zvaničnik američke administraicje.

On je objasnio da Tramp u razgovorima u tzv P5 formatu želi da pokuša da postigne napredak u postizanju trilateralnog sporazuma o kontroli naoružanja sa Rusijom i Kinom, ali nije precizirao u kada bi sastanak mogao da bude održan, prenosi Rojters.

„Sjedinjene Američke Države će iskoristiti tu priliku da uvedu Rusiju i Kinu u okvire međunarodne kontrole naoružanja i da zaustave skupu trku u naoružanju“, rekao je zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman.

On nije želeo da spekuliše o mestu održavanja skupa, ali Rojters kao logičnu opciju navodi Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija, na kojoj se svakog septembra okupljaju svetski lideri.

Ideju o održavanju samita izneo je ruski predsednik Vladimir Putin.

Tramp želi da ubedi Kinu da se pridruži SAD i Rusiji u razgovorima o sporazumu o kontroli naoružanja, koji bi zameno sporazum Novi START, koji ističe u februaru sledeće godine.

Kina je odbila Trampov poziv, navodeći da je njen nuklearni program mali i odbrambenog karaktera i da ne predstavlja pretnju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.