U trendu

„Tramp zaslužio Nobela, ali ništa od toga… Nije Obama“

Britanski Telegraf piše da bi američkom predsedniku trebalo dodeliti Nobelovu nagradu za mir zbog uloge u pomirenju Severne i Južne Koreje, ali veruje da se to neće dogoditi.

Odbor za dodelu Nobelove nagrade ima svojevrstan fetiš da dodeljuje nagradu za mir političarima levog centra, nezavisno o njihovim zaslugama, ukazuje list i otvara pitranje hoće li se Nobelov komitet osloboditi te „ideološke kape“.

Telegraf podseća da je Barak Obama 2009. dobio nagradu za mir iako na mestu predsednika SAD-a nije bio ni godinu dana, a u to vreme je „postigao doslovno ništa za mir u tom periodu“, ali bio je simbol nade za leve centriste u celom svetu koji nisu mogli zamisliti anarhiju koja će se dogoditi u Libiji ili beskrajne ratove koji će se voditi dronovima.

Pre njega, podseća britanski list, Nobela za mir su dobili i Džimi Karter, 2002, koji se, bez velikih rezultata, bar angažovao u desetinama mirovnih inicijativa, te Al Gor, 2005. godine za politiku vezanu za klimatske promene.

Ove bi godine, pišu, nagrada trebala da ode americkom lideru koji je to napokon zaslužio – Donaldu Trampu. Ali hoće li se odbor za dodelu Nobela osloboditi ideološke kape pod kojom deluje i dati mu nagradu, pita se britanski dnevni list.

Dodatno to potkrepljuje poređenjem Trampa i Obame.

Predsednik Tramp je sve što Obama nije bio. On je više čovek desnice nego levice. Drzak je i intenzivno prezren od većine u svetu, posebno elita. Obama je bio voljen, koliko je Tramp prezren. Ipak, jedina stvar koja bi trebalo da bude bitna je ono što je Tramp postigao, kao suprotnost onome što Obama nije, piše Telegraf.

Dodaju da će, ako Tramp uspe dogovoriti kraj nuklearnim provokacijama severnokorejskog diktatora Kim Džong-una, razrešiti jednu od najopasnijih kriza s kojima se svet trenutno suocava.

U tekstu pisanom pre samita Severne i Južne Koreje koji se održao juče, pišu da Tramp ima šansu čak da pomogne da se donese nenasilni kraj rata koji službeno traje 67 godina.

Telegraf piše da je prvi americki predsednik koji je dobio Nobelovu nagradu za mir 1906. bio Teodor Ruzvelt – za posredovanje u ratu izmedu Rusije i Japana, a da bi ono što bi Tramp mogao postici na Korejskom poluostvu moglo biti mnogo veći diplomatski trijumf.

I to čak i ako se ne realizuje maksimalan Trampov cilj o demilitarizaciji Severne Koreje, prenosi Index. hr.

To bi svakako trebalo biti dovoljno dobro za Nobelov odbor, ali razlika između Trampa i Obame sugeriše da možda neće biti.

Obama je došao na poziciju moći obećavajuci da će se zauzimati za mir na način na koji to radi levi centar, kroz poniznost i razumevanje. Tramp je koristio oštru retoriku i pretio nasiljem kako bi promenio postojeće stanje u Severnoj Koreji. Taj metod nije popularan, ali je urodio plodom, piše Telegraf.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.