U trendu

Trampa pokušali da otruju

U koverti adresiranoj na Belu kuću nalazila se supstanca identifikovana kao ricin, smrtonosni otrov, prenelo je danas nekoliko američkih medija, pozivajući se na federalnog zvaničnika.

Koverta za koju se veruje da je poslata iz Kanade, presretnuta je u vladinom poštanskom centru, pre nego što je stigla u Belu kuću, javili su Njujork Tajms, CNN i Vol Strit Džurnal.

CNN navodi da je paket presrela policija ranije ove nedelje,

FBI je komentarišući navode saopštio da ta agencija i „američka tajna služba i partneri američke službe poštanske inspekcije istražuju sumnjivo pismo primljeno u poštanskoj ustanovi američke vlade. Trenutno nema poznate pretnje za javnu bezbednost“, prenosi Rojters.

Bela kuća i američka tajna služba odbili su da komentarišu.

Ricin se prirodno nalazi u ricinusovom zrnu, ali se posebnim postupkom pretvara u biološko oružje. Ricin može izazvati smrt u roku od 36 do 72 sata od izlaganja količinine većoj od glave čiode. Ne postoji poznati protivotrov.

U prošlosti su zabeleženi brojni incidenati koji uključuju koverte sa ricinom poslate američkim zvaničnicima.

Čovek iz Jute poznat kao Vilijam Klajd Alen III, 2018. godine optužen je za slanje pošiljki sa ricinom, uključujući pošiljku upućenu Trampu i drugim saveznim zvaničnicima poput direktora FBI-a Kristofera Vreja. Alen se nalazi u pritvoru.

Dve osobe su osuđene u dva navrata zbog slanja pisama sa ricinom tadašnjem predsedniku Baraku Obami.

U maju 2014. godine, čovek iz Misisipija, Dzejms Everet Dučke, osuđen je na 25 godina zatvora nakon što se izjasnio krivim za slanje pisama sa smrtonosnom supstancom Obami, kao i američkom senatoru i državnom sudiji.

U julu 2014. godine, teksaški glumac osuđen je na 18 godina zatvora zbog slanja pisama koja sadrže ricin Obami i bivšem gradonačelniku Njujorka Majklu Blumbergu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar