Trampova administracija uvela nove sankcije Siriji

VAŠINGTON – Trampova administracija uvela je novih sankcije Siriji, pojačavajući pritisak na predsednika Bašara el Asada da okonča rat koji traje gotovo jednu deceniju. Nove sankcije uvedene su Centralnoj banci Sirije, Asadovim saveznicima i drugima, prenosi AP.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin je rekao da je namera SAD da „Asadov režim drži odgovornim za sve zločine koje je počinio nad sopstvenim narodom“.

On je u saopštenju naveo da će ministarstvo finansija nastaviti da koristi sva sredstva koja su mu na raspolaganju da razotkrije one koji podržavaju Asadov režim i koji dozvoljavaju da se ovi zločini nastave.

Novim sankcijama pogođena je Centralna banka Sirije, kojoj su SAD već ranije uvele slične mere. Cilj je da se obeshrabri investiranje u delove Sirije koje kontroliše vlada, navodi se u saopštenju američkog ministarstva finansija.

Sankcije se uvode i prvoj dami Asmi el Asad, njenim roditeljima, braći i sestrama, koji imaju dvojno britansko i sirijsko državljanstvo sa prebivalištem u Londonu.

Lini Mohamed Nazir el Kinajeh, zvaničnici u kancelariji predsednika, takođe se uvode sankcije, kao i njenom suprugu i preduzećima koje poseduju.

Ministarstvo spoljnih poslova Sirije je u ponedeljak saopštilo da su američke sankcije zemlji ratni zločin.

Agresija nad Sirijom je osuđena na propast, navodi se u saopštenju ministarstva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.