Trampova fotošop prevara (foto)

Mnogi mediji su preneli vest da je američki predsednik Donald Tramp odlikovao psa po imenu Konan, koji je učestvovao u akciji ubistva lidera Islamske države El Bagdadija. Kasnije se ispostavilo da je vest zapravo bila laž, a fotografija – fotošopirana.

Američki predsednik Donald Tramp objavio je na Tviteru fotografiju na kojoj se vidi kako medaljom odlikuje psa Konana, koji je učestvovao u akciji vojske SAD u kojoj je ubijen lider džihadista.

„Američki heroj“, napisao je Tramp uz fotografiju na kojoj se vidi medalja oko vrata nemačkog ovčara, nakon čega su usledili medijski izveštaji o odlikovanju.

Ispostavilo se, međutim, da je vest bila lažna i da je fotografija odlikovanja zapravo fotošopirana. Odlikovanja nije bilo, a ni pas nije bio u rezidenciji predsednika SAD, potvrđeno je u Beloj kući reporteru Glasa Amerike Stivu Hermanu.

Bela kuća je, takođe, potvrdila i da je fotografija fotošopirana.

Kako piše Njujork tajms, izvorna fotografija koju je Tramp preradio pripada agenciji Asošijeted pres sa događaja iz 2017. godine kada je Tramp odlikovao Džejmsa Meklohana, veterana Vijetnamskog rata, prenosi RTS.

Meklohan je tada odlikovan pošto je tokom rata spasio živote deset osoba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.