U trendu

Trampove tvrdnje o izbornoj kradji u fokusu drugog pretresa o neredima 6. januara 2021.

Drugi javni pretres komisije Predstavničkog doma o upadu u Kongres SAD, je u toku, a u centru pažnje su svedočenja brojnih savetnika koji su govorili bivšem predsedniku Donaldu Trampu da je izgubio izbore 2020, u vreme dok je on ponavljao tezu nazvanu „velika laž“ – da je prevarom izgubio drugi mandat u Beloj kući.

Kako prenosi Glas Amerike (VOA), glavni svedok pred devetočlanom komisijom trebalo je da bude Bil Stepijen, Trampov menadžer kampanje 2020. godine, ali je u poslednjem minutu otkazao učešće na pretresu zbog „hitne porodične situacije“.

Komisija je saopštila da će umesto njegovog novog svedočenja uživo biti emitovan video snimak njegovog ranijeg iskaza pred komisijom.

Na pretresu u ponedeljak su uživo svedočili drugi svedoci, medju kojima je Kris Stirvolt, bivši politički urednik kanala Foks njuz koji je u izbornoj noći u novembru 2020. proglasio da je Džozef Bajden pobedio u Arizoni – jednoj od presudnih država za ishod izbora.

Predsedavajući kongresmen Beni Tompson otvorio je pretres navodeći da je Tramp „izneverio poverenje američkog naroda“ i „pokušao da ostane na položaju iako je narod glasao drugačije“.

Članovi komisije kažu da su otkrili dovoljno dokaza da bi Sekretarijat za pravosudje mogao da razmotri podizanje krivične optužnice protiv bivšeg predsednika – što bi bio dogadjaj bez presedana u američkoj politici.

Svedoci su juče opisivali kako su Trampove tvrdnje o ukradenim izborima bile povezane sa neredima na Kapitolu, kada su članovi Kongresa satima sprečeni da potvrde izbornu pobedu Bajdena.

Oko 2.000 Trampovih pristalica je 6. januara 2021, probilo barijere policije Kapitola, oštetilo zgradu, i pljačkalo i demoliralo kongresne kancelarije.

U naredne dve nedelje trebalo bi da se održi još najmanje pet javnih pretresa o upadu u Kongres.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.