U trendu

Tras: Radimo na oslobađanju osuđenih Britanaca u Donbasu

LONDON – Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je danas da će učiniti sve što je potrebno da obezbedi oslobađanje dvojice britanskih državljana koje su ruske vlasti u Donbasu osudile na smrt.

Na pitanje da li je spremna da direktno pregovara sa samoproglašenom Donjeckom Narodnom Republikom, Tras je odbila izričito da odgovori, i za Bi-Bi-Si (BBC) izjavila da će „učiniti sve što je potrebno da obezbedi njihovo oslobađanje“, prenosi Rojters.

„Uverila sam porodice da ću učiniti ono što je najefikasnije da obezbedim njihovo oslobađanje i ne bih uživo u programu ulazila u našu strategiju… Najbolji put je preko Ukrajinaca“, naglasila je britanska ministarka.

Dvojica Britanaca, koji su se borili na ukrajinskoj strani, osuđena su na smrt u istočnoj Ukrajini, kako je Tras nazvala, na „lažnom suđenju“, a navela je i da su oni ratni zarobljenici i da predstavnici Rusije krše Ženevsku konvenciju.

„Dvojica ljudi su se borila za ukrajinsku vojsku. Stalno su nastanjeni u Ukrajini i ratni su zarobljenici. A slučaj preuzimaju Ukrajinci i ukrajinski ministar spoljnih poslova“, rekla je Tras.

Dvojicu državljana Velike Britanije Ejdena Aslina i Šona Pinera, kao i državljanina Maroka Saduna Brahima koji su se borili na strani ukrajinskih oružanih snaga, Vrhovni sud samoproglašene DNR osudio je na smrt 9. jun zbog „plaćeničkih aktivnosti i akcija s ciljem preuzimanja vlasti i rušenja ustavnog poretka DNR“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.