U trendu

Traži se parlamentarna većina

RIM – Italijanski predsednik Serđo Matarela poverio je predsedniku donjeg doma parlamenta Robertu Fiko, zadatak da do utorka utvrdi da li postoji solidna parlamentarna većina za formiranje nove vlade, to je glavna politička vest u svim italijanskim medijima.

Nakon pada koalicione vlade stranaka levog centra, premijer Đuzepe Konte je podneo ostavku, a do juče je predsednik Republike Matarela konsultovao parlamentarne stranke o formiranju nove vlade.

Stanke desnog centra “Liga”, Frateli d’Italija” i “Forca Italija” imaju jedinstven zahtev, predlažu vanredne parlamentarne izbore i da se pravi potpuno nova vlada koju bi formirale stranke desnog centra.

Najjače stranke levog centra Demokratska i Pokret pet zvezdica, predlazu da dosadašnji Đuzepe Konte oformi novu vladu.

Ali da li će takav predlog imati potrebnu parlamentarnu većinu, još nije jasno. Upravo to je zadatak koji treba da obavi predsednik Kamere Roberto Fiko.

Mediji izveštavaju da parlamentarna većina levog centra i dalje zavisi od male stranke Matea Rencija “Italija Viva” (2,5 odsto buračkog tela) koja je i prouzrokovala pad vlade.

Mediji podsećaju da je Fiko i 2018. godine imao isti zadatak, da je tada, nakon konsultacija, utvrdio da postoji parlamentarna većina za vladu stranka levog centra, ali je i tom prilikom Mateo Renci u direktnom obraćanu na televiziji reako da to nije tačno, to jest minirao je dogovor, pa je formirana vlada koju su tada činile “Liga” i “Pokret pet zvezdica”, a profesor prava Đuzepe Konte je bio izabran za premijera “kao neutralna osoba koja neće praviti probleme političarima”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.