U trendu

Tražioci azila ne smeju da ne napuštaju smeštaj

BEČ – Tražioci azila, prema članu pokrajinske vlade Donje Austrije zadužen za azil Getfridu Valdhojzlu, ne bi smeli da napuštaju svoj smeštaj.

Njegova služba uputila je mejl vlasnicima smeštaja, kao i nevladinim organizacijama u kojem se traži da se svako napuštanje smeštaja tokom dana u periodu dužem od tri dana u mesecu prijavi.

Valdhojzel želi da tražioci azila sve vreme budu u smeštaju, a dozvoljava se samo odlazak kod lekara, do institucija ili posla.

Kontrole treba da preuzmu privatni pružaoci smeštaja i u mejlu se od njih zahteva da prijave svako napuštanje i tokom dana.

„To pravno nije održivo. Tražioci azila imaju pravo da se kreću slobodno po celoj Austriji“; ističe Herbert Langtaler iz nevladinog Centra za koordinaciju azilanata.

U drugim pokrajinama se zahteva prijavljivanje napuštanja smeštaja duže od tri dana.

U mejlu pokrajinske vlasti prete nevladinim organizacijama i privatnim pružaocima smeštaja sa prijavama.

Inače pružaoci smeštaja dobijaju dnevno 21 evro po danu i izbeglici, pa bi nepoštovanje odluke o prijavi bilo tretirano kao nelegalno primanje novca od države.

Zanimljivo je i da se od pružaoca smeštaja zahteva da prijave i „imovinsko stanje“ tražioca azila, odnosno da li imaju skupe mobilne telefone, televizore ili slično.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike