U trendu

Tri kineske globalne inicijative predstavljene na Forumu u Beogradu

Tri vodeće inicijative koje je pokrenuo kineski predsednik Si Đinping ‒ Globalna razvojna, Globalna bezbednosna i Globalna civilizacijska inicijativa bile su glavne teme na forumu koji su organizovali Kineska medijska grupa (CMG) i Institut za međunarodnu politiku i privredu iz Beograda.

Na početku Foruma održanog 25. maja,  zamenica direktora Instituta za međunarodnu politiku i privredu Ivona Lađevac pozvala je učesnike da objasne značaj i ciljeve ovih inicijativa.

Lađevac je podsetila da je predsednik Kin Si Đinping tokom Boao foruma, u aprilu 2022, izložio koncept Globalne bezbednosne inicijative kao koncept „kineske vizije zajedničke, sveobuhvatne, kooperativne i održive bezbednosti“.

„Iako je bliže objašnjenje sadržine ovog koncepta tom prilikom izostalo, tokom perioda koji je potom usledio, postalo je jasno da je ova inicijativa usmerena na jačanje multilateralnih oblika saradnje koji su ključni za očuvanje globalne bezbednosti. Pritom, kao osnovni izazovi podjednako su definisane tradicionalne i netradicionalne bezbednosne pretnje“, rekla je Lađevac.

Načelnica Centra za studije Pojasa i puta Katarina Zakić rekla je da se vrlo često prenebregava značaj kulture koja je bitna za funkcionisanje i razvoj kako pojedinca, tako i zajednice, pa i cele države.

„Značaj kineske kulturne diplomatije i svih ovih inicijativa jeste da prepoznamo gde smo mi to različiti, ali da budemo u tome ujedinjeni. Da ne zameramo drugima što su drugačiji od nas. Kineska inicijativa je pokušaj da se shvate drugi“, rekla je Zakić.

Ona se osvrnula i na trenutna dešavanja u Srbiji, ali i u svetu, i na sve veće udaljavanje od nekih osnovnih civilizacijskih postulata.

„Žalosno je u kakvu smo poziciju dospeli ovih dana i koliko se neki postulati i dobre ideje političkih i ekonomskih institucija mogu izvitoperiti i prestati da budu ono što su nekad bile. Svi znamo šta bi trebalo da budu Ujedinjene nacije. Mislim da nose veoma lep naziv, ali kada pogledate kineske inicijative, vi shvatite da ti postulati već postoje kroz Ujedinjene nacije, problem je samo šta se sa njima radi i zašto ih ne poštujemo. Ovo je kineski pokušaj da se podsetimo na šta smo se svi obavezali. Treba da budemo ujedinjeni u zajedničkim naporima“, ocenila je Katarina Zakić.

O kineskim načinima vođenja diplomatije i koliko je kultura važna, na forumu je govorila i Ljiljana Stević sa Fakulteta političkih nauka i direktorka Konfucijevog instituta u Banjaluci.

„Kineska kulturna diplomatija postala je značajna sila u globalnoj areni, predstavljajući sastavni deo spoljne politike zemlje. Kao jedna od najstarijih svetskih civilizacija s bogatom i raznolikom kulturnom baštinom, Kina prepoznaje moć svojih kulturnih dobara u podsticanju međunarodnih odnosa, jačanju moći i promovisanju svojih nacionalnih interesa. Kao drevna civilizacija, Kina zna kako da razvija i unapređuje međunarodne odnose“, ocenila je  Ljiljana Stević.

Na forumu je govorila i Vang Tingting, predstavnica Kineske medijske grupe koja je podsetila da se ove godine navršava 10 godina od kada je predsednik Si Đinping međunarodnoj zajednici predložio koncept izgradnje zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva.

„On je u martu 2013. godine u govoru održanom u Institutu za međunarodne odnose u Moskvi rekao da je stepen povezanosti i međuzavisnosti među državama znatno porastao, kao i da ljudi žive u istom globalnom selu i postepeno se transformišu u zajednicu sa zajedničkom budućnošću“, rekla je.

Ona je dodala da je nakon toga predsednik Kine predložio Inicijativu Pojas i put, Globalnu razvojnu inicijativu, Globalnu bezbednosnu inicijativu i Globalnu civilizacijsku inicijativu, koje su, kako je navela, „dale praktičan doprinos konceptu zajednice sa zajedničkom budućnošću čovečanstva“ i „ponudile kinesko rešenje za suočavanje sa promenama u svetu“.

Učesnik foruma Mihajlo Kopanja sa Fakulteta bezbednosti govorio je o Globalnoj civilizacijskoj inicijativi u kontekstu izgradnje zajedničke budućnosti čovečanstva.

„Kada govorimo o Globalnoj civilizacijskoj inicijativi, mi zapravo govorimo o poslednjim koracima svega što Kina radi i stvara u poslednjih 10 godina“, rekao je.

Kopanja je podsetio da je, za razilku od ekonomskih i bezbednosnih elemenata o kojima se govorilo i ranije, Globalna civilizacijska inicijativa prvi put koncizno izložena u govoru kineskog predsednika Si Đinpinga u martu 2023. godine.

„Ona počiva na činjenici da smo svi različiti. Od dva pravca, od kojih jedan ide ka smanjenju različitosti a drugi promoviše poštovanje razlika među kulturama, Globalna inicijativa predlaže da se uzme ono najbolje.Neophodno je da čuvamo razlike, ali ne po cenu da uništimo ono što je dobro“, istakao je Kopanja.

Na skupu je o značaju Globalne bezbednosne inicijative govorio i Slobodan Popović sa Fakulteta političkih nauka u Beogradu.

„Kina održava kontinuitet kroz stalne promene, što postoji još od doba konfucijanizma. Svaka inicijativa koju je Kina ponudila međunarodnim partnerima ima određene ciljeve. Prema kineskom tumačenju, čovečanstvo je jedinstvena nedeljiva bezbednosna zajednica u kojoj se kao primarni ciljevi određuju očuvanje mira, bezbednosti i razvoja. U tom smislu, kineski zvaničnici na čelu sa predsednikom Si Đinpingom kažu da se točak civilizacije neumitno kreće upravo u tom pravcu i upravo ka tom cilju“, rekao je Popović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar