Tri najuticajanija američka lista kritikovala Trampa zbog Meksika

Tri najuticajnija američka lista kritikovala su u uredničkim komentarima predsednika SAD Donalda Trampa zbog zatezanja odnosa s Meksikom najavom gradnje zida na granici i uvodjenjem carina od 20 odsto na uvoz iz te zemlje kako bi se finansirao taj zid.

Vašington post (Washington Post) navodi da je Tramp „postavio dinamit pod odnose“ dve zemlje, dok Njujork tajms (New York Times) piše o „gnevnom ispadu s tarifama“ za ono što Vol strit džoral (Wall Street Journal) naziva amaterizmom.

Uprkos kritikama i najuticajnih listova, pa i istaknutih članova Republikanske partije, Tramp je danas nastavio oštru retoriku protiv Meksika navodeći da je ta zemlja „dovoljno dugo iskorišćavala SAD“.

„Ogroman trgovinski deficit i mala pomoć na veoma slaboj granici moraju da se promene, sada“, napisao je Tramp na Tviteru danas.

Njujork tajms piše da je za manje od nedelju dana na poslu predsednika SAD Tramp probudio „avet“ trgovinskog rata s američkim trećim najvećim trgovinskim partnerom što bi moglo da ima „katastrofalne posledice“ u obe zemlje, imajući u vidu isprepletanost njihovih privreda.

„Gnevni ispad s tarifama je poslednja u vrtoglavoj bujici laži i opasnih političkih ideja i pretnji iz Bele kuće otkada je Tramp položio zakletvu u petak“, navodi Njujork tajms i dodaje da poslednji incindent „samo podvlači impulsivnost i izgleda neznanje novog stanovnika Bele kuće o medjunarodnim ekonomskim i bezbednosnim odnosima koji su američki interes“.

Sporazumom o slobodnoj trgovini NAFTA 1994. ukinuta je većina carina i drugih trgovinskih barijera izmedju SAD, Kanade i Meksika, čime su stvoreni lanci proizvodnje u tri zemlje što je otvorilo milione radnih mesta – za jeftinu radnu snagu se uglavnom korisiti Meksiko, dok su dizajn, inžinjerski poslovi i napredna proizvodnja u Kanadi i SAD.

SAD i Meksiko imaju trgovinsku razmenu od 1,4 milijardi dolara svakog dana. Meksiko je sada ekonomski uznapredovao i više se Meksikanaca vraća kući iz SAD, nego što tamo emigrira, navodi Vašington post.

„Onda, eksplozija. Tramp je postavio štap dinamita ispod strukture koju su lideri raznih partija u obe države pažljivo gradili decenijama. I to zbog čega?“, piše Vašington post.

Njujork tajms i Vašington post, dva najuticajnija liberalna lista u SAD, navode da bi Meksiko mogao da doživi ekonomsku katastrofu, ali da će posledice osetiti i američke kompanije i radnici.

Vol strit džornal, koji je naklonjen konzervativcima, navodi da je lekcija ove nedelje da „svet nije isto što i republikanski stranački izbori“.

Trampova „paljba na Tviteru“ protiv Meksika mogla bi da izazove „diplomatsku krizu s prijateljskim susedom“, navodi Vol strit džornal, dodajući da je Trampov šef kabineta Rajns Pribus pokušao da umanji značaj najave uvodjenja nameta, ali da je sve to „amaterizam“.

Novi predsednik SAD sebe predstavlja kao „čudotvornog pregovarača, ali je u ovom slučaju nadpregovarao samog sebe“, navodi Vol strit džornal koji ocenjuju da bi Meksiko trebalo da interesuje Trampa, iako on sam tvrdi da ga južni sused uopšte ne zanima, budući da bi ta zemlja mogla da se vrati u vreme pre reformi 1980-ih kada su njoj vladali antiamerikanizam i politička previranja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.