U trendu

Trnbul: Program vakcinacije u Australiji je kolosalni neuspeh

SIDNEJ – Program vakcinacije u Australiji je „kolosalni neuspeh“, jer vlada nije kupila dovoljno vakcina, pa će stoga australijske granice verovatno ostati zatvorene namanje do početka 2022. godine, izjavio je bivši premijer Australije Malkolm Trnbul.

U intervjuu za BBC Trnbul je predočio da australijska vlada nije kupila dovoljno vakcina, jer je nabavljala velike količine od kompanije AstraZeneke, iako su izražavane ozbiljne kritike na račun te vakcine, a preparati drugih farmaceutskih kompanija nisu kupovani, prenosi Rojters.

„To je najveći neuspeh državne uprave kojeg ja mogu da se setim. To je kolosalni neuspeh, a problem je što ne možete da vratite časovnik unazad i popravite ono što je trebalo da se uradi prošle godine“, ocenio je Trnbul, koji je bio premijer Australije u periodu od 2015. do 2018. godine kada ga je Morison srušio s vlasti u tzv. kabinetskom drzavnom udaru.

Do sada je vakcinisano samo 16 odsto Australijanaca starijih od 16 godina, a aktuelni premijer Australije Skot Morison našao se na udaru oštrih kritika javnosti zbog sporog tempa vakcinacije.

„Razlog zbog kojeg smo u lokdaunu dok se toliko drugih delova sveta otvara, leži u tome što naša vlada nije uspela da kupi dovoljno vakcina“, poručio je Trnbul u intervjuu za BBC.

Glavno regulatorno telo Australije za medicinska sredstva tokom vikenda promenilo je svoje preporuke s ciljem da podstakne građane da se vakcinišu preparatom AstraZeneke.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.