U trendu

Trudo za zaustavljanje nasilja u Nagorno-Karabahu

OTAVA – Kanadski premijer Džastin Trudo izjavio je u petak da je razgovarao sa svojim jermenskim kolegom Nikolom Pašinijanom, i da mu je izrazio zabrinutost Kanade zbog rata u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanskih i jermenskih snaga koji traje nedeljama.

Trudo je na konferenciji za novinare u Otavi naveo da je Pašinijanu rekao da će „Kanada nastaviti da izuzetno naporno radi sa saveznicima kako bi se zaustavilo nasilje“.

„Ohrabrujem sve strane da se uključe u dijalog kako bi pronašli mirno rešenje sukoba“, dodao je kanadski premijer.

U delu telefonskog razgovora koji je objavila jermenska strana, kaže se da je Pašinijan razgovarao s Trudoom o, kako je rekao, „pogubnom učešću Turske u neprijateljstvima i neprihvatljivoj težnji da nametne svoj uticaj na južnom Kavkazu“.

Pašinjan je takođe zahvalio Trudou na obustavi izvoza vojne opreme u Tursku.

Jermenske vlasti optužile su Tursku da je u Azerbejdžan poslala oružje – uključujući borbene avione F-16 i borbene dronove, vojne savetnike i plaćenike sirijskih džihadista – za borbu protiv jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu. Turska i Azerbejdžan negiraju ove tvrdnje.

Pre dve nedelje, kanadska vlada obustavila je izvoz sofisticirane kanadske tehnologije bespilotnih letelica u Tursku, dok Otava istražuje tvrdnje da ih azerbejdžanska vojska koristi protiv jermenskih snaga u Nagorno-Karabahu.

Kanada je takođe pozvala Tursku da se kloni sukoba u Nagorno-Karabahu. Trudo je razgovarao o suspendovanim izvoznim dozvolama s turskim predsednikom Tajipom Redžepom Erdoganom.

U telefonskom pozivu između Trudoa i Erdogana, koji je objavio kabinet turskog predsednika, kaže se da je „protiv duha NATO-a da Kanada obustavi izvoz nekih vojnih proizvoda u Tursku“.

Erdogan je rekao Trudou da je azerbejdžansko-jermenski sukob eskalirao kao rezultat jermenskih napada.

„Činjenica da je Nagorno-Karabah pod okupacijom Jermenije skoro 30 godina, osnovni je uzrok azerbejdžansko-jermenskog sukoba“, rekao je Erdogan.

Azerbejdžan sprovodi svoju „kontraakciju“ u okviru svojih međunarodno priznatih granica i na svojoj teritoriji, dodao je Erdogan.

Kanada i njeni NATO i evropski saveznici sve su više zabrinuti zbog sukoba oko Nagorno-Karabaha, koji ima potencijal da ostatak severnoatlantskog saveza uvuče u vojnu konfrontaciju s Rusijom.

Obraćajući se novinarima iz litvanske prestonice na kraju svoje nedeljne evropske turneje, kanadski ministar spoljnih poslova Fransoa Filip Sampanj ponovio je Trudoove komentare.

„Kada je reč o Nagorno-Karabahu, želimo da sve strane zemlje ostanu van ovog sukoba“, rekao je Sampanj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.