U trendu

Tunberg: Price svetskih lidera su bla bla bla

LONDON – Švedska aktivistkinja Greta Tunberg ismejala je svetske lidere jer obećavaju da će se pozabaviti klimatskom krizom i opisuje njihove reči kao isprazne ili, kako je rekla „prosto bla-bla-bla“.

Ona je u tom smislu citirala izjave Borisa Džonsona i Narendru Modija i poručila im da „nauka ne laže“, piše Gardijan.

„Strategija za smanjenje emisije. Bla bla bla. Zelena održiva ekonomija. Bla bla bla. Nula emisije CO2 do 2050. Bla, bla, bla. Bla, bla je sve što čujemo od naših takozvanih vođa“, rekla je Greta Tunberg u svom govoru na samitu Omladina za Klimu koji se danas održava u Milanu.

Ona je naglasila da reči zvuče sjajno, ali do sada nisu dovele do akcije.

„Naše nade i ambicije se utapaju u njihova prazna obećanja“, ocenila je Tunbergova čiji je klimatski štrajk 2018. godine izazvao proteste miliona mladih protiv klimatskih promena.

Inače, emisije ugljen -dioksida (CO2) će se povećati za 16 odsto do 2030. godine, a ne prepoloviti, što bilo poželjno da bi se održavala dinamika smanjenja emisije štetnih gasova, saopštile su Ujedinjene nacije.

Najnovije istraživanje čiji rezultati su objavljeni juče pokazalo je da će deca rođena danas doživeti mnogo više ekstremnih toplotnih talasa i drugih klimatskih katastrofa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar