U trendu

Tunis prekida snabdevanje vodom preko noći zbog suše

TUNIS – Tunis će prekinuti snabdevanje vodom građana u periodu od sedam sati tokom noći zbog najveće suše koja je do sada pogodila tu zemlju, saopštila je državna kompanija za distribuciju vode.

Navodi se da će voda biti isključivana svakog dana od 21 do 4 sata, preneo je Rojters.

Šef kompanije za distribuciju vode Mosbah Hlali rekao je da je suša u zemlji, koju je pripisao klimatskim promenamam, bez presedana zbog oskudice kiše tokom četiri godine zaredom i pozvao Tunišane da razumeju odluku.

Ministarstvo poljoprivrede zemlje ranije je uvelo sistem kvota za vodu za piće i zabranilo njenu upotrebu u poljoprivredi do 30. septembra, jer se zemlja bori sa sušom već četvrtu godinu.

Takođe je zabranjena upotreba vode za piće za pranje automobila, zalivanje zelenih površina i čišćenje ulica i javnih mesta, a prekršiocima preti novčana kazna i kazna zatvora od šest dana do šest meseci.

Zvanični podaci pokazuju da je Brana Sidi Salem na severu zemlje, ključni snabdevač vodom za piće u nekoliko regiona, pala na samo 16 odsto svog maksimalnog kapaciteta od 580 miliona kubnih metara.

Stanovnici grada Tunisa su rekli da su vlasti isključivale noću vodu za piće u nekim delovima prestonice, kao i drugim gradovima, poslednje dve nedelje u pokušaju da smanje potrošnju, što je izazvalo veliki gnev.

Nova odluka preti da podstakne socijalne tenzije u zemlji čiji žitelji pate od visoke inflacije, slabe ekonomije i loših javnih usluga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar