U trendu

Turković i Osmani pozvali EU da ubrza integraciju ZB

SARAJEVO – Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani boravi danas u poseti Sarajevu, gde je odvojeno razgovarao sa predsedavajućim Predsedništva BiH Šefikom Džaferovićem i koleginicom u Savetu miistara Biserom Turković na temu jačanja bilateralne ekonomske saradnje, Zapadnom Balkanu i ukrajinskoj krizi.

Turkovićeva i Osmani su pozvali Evropsku uniju da omogući ubrzanje integracije svih država Zapadnog Balkana jer smatraju da je to najbolji način da se otklone bezbednosni ricici nastali, kako se navodi, „ruskom agresijom na Ukrajinu“.

Šefovi diplomatija dveju zemalja potvrdili su da su BiH i Severna Makedonija, navodi se, zabrinute bezbednosnim stanjem u regionu zbog „agresivnog ponašanja Rusije“.

„Saglasni smo da postoji rizik i od eskalacije (sukoba) u ovom delu Evrope“, rekla je Turković novinarima i dodala da je jedini način da se taj rizik kontroliše punopravno članstvo svih država regiona u EU i NATO uz puno uvažavanje do sada postignutog napretka na tom putu, preneli su sarajevski mediji.

Turković i Osmani zajednički predlažu da ministri spoljnih poslova zemalja regiona upute zajednički apel Uniji kojim bi pozvali na ubrzanje procesa evropskih integracija.

Džaferović i Osmani su ocenili da su ukupni odnosi i saradnja BiH i Severne Makedonije dobri, bez otvorenih pitanja, te da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem, naročito u oblasti ekonomske, kulturne i obrazovne saradnje.

Konstantovano je da nisu iskorišćene sve mogućnosti za razvoj odnosa, posebno kada je u pitanju ekonomska saradnja. Izražena je namera da se u budućnosti iskoriste potencijali za jačanje ekonomskih odnosa i povećanje robne razmene.

Istaknuta je i važnost održavanja dinamike dijaloga na visokom i najvišem nivou, koji će dodatno osnažiti bilateralnu saradnju dve zemlje, saopšteno je, između ostalog, iz Predsedništva BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.