U trendu

Turković o porukama iz Banjaluke

SARAJEVO – Ministarka spoljnih poslova BIH u Savetu ministara Bisera Turković ooglasila se povodom izjava zvaničnika Srbije i Republike Srpske u Banjaluci tvrdnjom da dileme nema da je „BiH apsolutno otvorena za svaku vrstu ekonomske razvojne saradnje sa Srbijom“.

Veruje, kaže, da je dijalog rešenje za sva pitanja, ali je navela da „ista politika“ Banjaluke koja danas govori da nije za sukob i da u BiH ne može da pronađe svoj interes, kontinuirano godinama, kako tvrdi, radi na tome da BiH ne bude funkcionalna i uspešna.

Optuživši Republiku Srpsku da blokira evropske reforme, budžete, projekte, neretko i institucije, kao i da koristi mehanizme za opstrukciju gde god to može, Turković tvrdi i da Banjaluka „godinama blokira povratak raseljenih“, kao i da povratnici, kako kaže, „žive u atmosferi straha“.

„U Republici Srpskoj se slave ratni zločinci, negira se bosanski jezik, svako malo se desi neki napad na povratnike, na džamiju itd., da bi onda na kraju govorili ‘da im nije komotno u toj BiH i da treba pričati o mirnom razlazu’”, navela je Turković u izjavi za sarajevsku N1 tv.

Ona kaže poziva Republiku Srpsku da prestane sa takvom politikom, a srpskom članu i Predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku sugeriše da “koliko god on možda želeo nešto drugo, BiH je njegova domovina”.

Koristeći se rečima srpskih zvaničnika, Turković kaže i da je „jaka BiH interes i srpskog naroda i građana“ koji u njoj žive.

„Tada će možda Dodik moći da uzvrati pomoć Srbiji i neće morati da čeka Vučić da pomogne siromašne općine“, rekla je.

Smatra da Dodik treba da bude iskren i da, kako je navela, kaže svom narodu da politika kojom želi da oslabiti BiH „najviše šteti“ manjem entitetu i ljudima koji tamo žive, kao i da ih to „skupa košta“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.