U trendu

Turković uputila protestno pismo Abazoviću

SARAJEVO – Odlazeći ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turkovića uputila je protestno pismo predsedniku crnogorske vlade u tehničkom mandatu Dritanu Abazoviću, zbog prisustva ministara pravde i finansija Crne Gore Marka Kovača i Aleksandra Damjanovića na Svečanoj akademiji kojom je obeležen 9. januar, Dan Republike Srpske.

„Upućujem protest Vladi Crne Gore, prijateljske i susedne države. Odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine 9. januar kao Dan RS proglašen je neustavnim i diskriminirajućim, a prisustvo zvaničnika vlade narušava međususedske odnose naše dve države“, navela je Turkovićeva.

Prema njenim rečima, prisustvo ministara iz aktuelne Vlade Crne Gore obeležavanju, kako tvrdi, „nezakonitog praznika predstavlja čin nepoštovanja institucija Bosne i Hercegovine tim pre što je premijer Vlade Crne Gore Dritan Abazović prisustvovao obeležavanju Dana sećanja na genocid u Srebrenici 11. jula prošle godine“.

Ona u pismu Abazoviću tvrdi da je 9. januara 1992. godine „izvršen udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid, koji su presuđeni na međunarodnim sudovima“.

„Iznenađuje i činjenica da su ministri Vlade Crne Gore, države članice Severnoatlanskog saveza NATO pristali da prisustvuju svečanosti na kojoj je dodeljen orden Vladimiru Putinu, predsedniku Ruske Federacije koja provodi agresiju na Ukrajinu“, napisala je, između ostalog, Turkovićeva Abazoviću.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.