U trendu

Turska: Optužnica protiv NDP vraćena Kasacionom sudu

ANKARA – Pozivajući se na proceduralne propuste Ustavni sud Turske vratio je Kasacionom sudu na ponovno razmatranje optužnicu protiv prokurdske Narodne demokratske partije (NDP), treće najjače parlamentarne stranke u toj zemlji.

U današnjem izveštaju državne informativne agencije Anadolije navodi se da je Ustavni sud Turske presudio da optužnica ima proceduralne propuste zbog čega je slučaj vraćen Kasacionom sudu da ponovo, detaljno, razmotri optužnicu i tek potom je potvrdi, prenosi Rojters.

Državno tužilaštvo je početkom ovog meseca zahtevalo zabranu rada NDP zbog navodne povezanosti sa kurdskim ektremistima i zabranu političkog delovanja za više od 600 članova te stranke u trajanju od pet godina.

Potez državnog tužilaštva predstavlja kulminaciju višegodišnjih pritisaka na NDP tokom kojih su se vodili sudski postupci po optužnicama za terorizam protiv više hiljada njenih članova.
Iz HDP odbacuju optužbe o povezanosti sa terorizmom i ocenjuju da zahtev za zabranu predstavlja „politički udar“ na partiju, dok vladajuća koalicija optužuje Ustavni sud da je „neosetljiv i distanciran od borbe Turske protiv terorizma i separatizma“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.