U trendu

Turska pozvala na razgovor danskog ambasadora zbog protesta sa paljenjem Kurana

ANKARA – Turska je danas pozvala na razgovor danskog ambasadora zbog izveštaja da će antiislamskom aktivisti Rasmusu Paludanu biti dozvoljeno da spali Kuran tokom serije protesta u Kopenhagenu.

Paludan, ekstremno desničarski aktivista koji ima i dansko i švedsko državljanstvo, razbesneo je Tursku organizovanjem protesta tokom koga je spalio Kuran u Švedskoj 21. januara, preneo je AP.

On je za švedski list „Aftonbladet“ izjavio da će ponavljati protest ispred turske ambasade u Kopenhagenu svakog petka dok Švedska ne bude primljena u NATO.

U izveštajima se navodi da će prvo zapaliti Kuran ispred džamije u Kopenhagenu, a zatim održati demonstracije ispred turske i ruske ambasade.

Turska državna agencija Anadolija izvestila je da je danski ambasador pozvan u tursko Ministarstvo spoljnih poslova gde su turski zvaničnici „najoštrije osudili dozvolu datu ovom provokativnom činu koji jasno predstavlja zločin iz mržnje“.
Ambasadoru je rečeno da je stav Danske neprihvatljiv i da Turska očekuje da će dozvola biti ukinuta, prenela je Anadolija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar