U trendu

Turska: Priveden urednik sajta, protivio se rezultatima referenduma

Turska policija privela je Alija Ergina Demirana, urednika sajta „sendika.org“, koji je rezultate referenduma o ustavnim promenama u toj državi proglasio nezakonitim, objavio je taj sajt, a prenosi AFP.

Kako navodi agencija, glavni urednik tog inače levičarskog sajta pritvoren u toku racije koja je izvršena u kancelarijama.

Hapšenje je usledilo nakon što je istanbulska policija uhapsila najmanje 16 levičarskih aktivista koji su učestvovali u demostracijama protiv potvrdnog rezultata referenduma.

Ukupno je izdato 38 naloga za hapšenje, navodi agencija.

Rezultat referenduma bio je 51.41 odsto pozitivnih glasova za proširenje ovlašćenja predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, međutim opozicija je kritikovala ishod glasanja navodeći da je do toga dovela „prljava igra“.

Vlasti Turske insistiraju na tome da je referendum održan po zakonu i da je izborna komisija odbila zahtev opozicije za poništenjem glasanja.

Na ulicama u Istanbula traju protesti protiv Erdogana od kako su objavljeni rezultati referenduma.

Kako se navopje sajt saopštio, Demirhan je pritvoren pod optužbom da je „organizovao proteste putem društvenih mreža pokušavajući istovremeno da dokaže nezakonitost referenduma“ kao i da je „podsticao ljude na neprijateljstvo“.

Sajt je jasno izneo svoj opozicioni stav o rezultatu navodeći da “ „Da“ neće biti prihvaćeno kao legitimno,“ i da „sendika.org neće biti ućutkan“, i pozvao na proteste.

Turski mediji objavili su da je šest osoba pritvoreno u gradu Izmir pod optužbom da su javno „uvredili“ Erdogana u noći kada je održan referendum.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.