U trendu

Turska: Talibani traže pomoc za vođenje aerodroma u Kabulu

ANKARA – Talibani su od Turske tražili tehničku pomoć pri vođenju aerodroma u Kabulu nakon što strane trupe odu, ali ostaju pri tome da se i turska vojska u potpunosti povuče do kraja roka koji je 31. avgusta, reka su dva turska zvaničnika.

Jedan od zvaničnika je rekao da Ankara ima pred sobom tešku odluku da li će prihvatiti ovaj posao, piše Rojters.

Većinski muslimanska Turska je bila deo misije NATO u Avganistanu i još ima stotine vojnika na aerodromu u Kabulu, a zvaničnici kažu da je vojska spremna da se povuče u kratkom roku.

Vlada predsednika Turske Radžipa Tajipa Erdogana mesecima unazad tvrdi da bi mogla da zadrži prisustvo na aerodromu ako se to zatraži.

„Talibani su uputili zahtev za tehničku podršku u vođenju aerodroma u Kabulu, a obezbeđivanje bezbednosti radnika bez Oružanih snaga Turske je rizičan posao“, rekao je turski zvaničnik.

Drugi turski zvaničnik je objasnio da je održavanje aerodroma otvorenim nakon što strane snage predaju kontrolu, od vitalnog značaja ne samo za to da Avganistan ostane povezan sa svetom, već „i za održavanje razmene zaliha i pomoći“.

Portparol talibana Zabidula Mudžahid rekao je u utorak da grupa želi „dobre odnose sa Turskom, turskom vladom i muslimanskim narodom turske nacije“.

„Što se tiče turskih snaga stacioniranih u Avganistanu, one nam nisu potrebne u našoj zemlji i nakon što se evakuacija završi, osiguraćemo aerodrom mi sami“, rekao je Mudžahid.

Turska je bila odgovorna za obezbeđivanje aerodroma u Kabulu u vreme raspoređivanja NATO i bila je uključena u napore za evakuaciju u poslednje dve nedelje.

Sjedinjene Američke Države kažu da koordiniraju sa regionalnim partnerima i talibanima oko budućeg rada aerodroma u Kabulu.

„Funkcionalnoj državi, funkcionalnoj ekonomiji, vladi koja ima neke slične odnose sa ostatkom sveta, potreban je funkcionalan komercijalni aerodrom“, rekao je u ponedeljak Edvard Prajs, portparol Stejt departmenta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.