Turska traži hapšenje Gulena i zbog ubistva ruskog ambasadora

Turski sud je izdao naloge za hapšenje osam osoba, medju kojima je i islamski propovednik Fetulah Gulen koji živi u SAD, zbog navodne umešanosti u ubistvo ruskog ambasadora u Turskoj Andreja Karlova, javila je danas Anadolija.

Turski policajac Mevlut Mert Altintas ubio je Karlova van dužnosti 19. decembra 2016. godine, dok je govorio na otvaranju izložbe fotografija u Ankari.

Altintasa je policija ubila na licu mesta. 

Sud u Ankari izdao je naloge za hapšenje osam osoba zbog „ubistva s predumišljajem“ i „pokušaja rušenja ustavnog poretka“, pošto je, prema neimenovanim izvorima iz suda, utvrdjena veza izmedju Altintasa i Gulena.

Gulena, čiji pokret Ankara smatra terorističkim optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara u Turskoj jula 2016. godine i zahteva od SAD njegovo izručenje. Gulen živi u SAD od 1999. godine i negira optužbe.

Turska veruje da Gulenov pokret stoji i iza atentata na Karlova, i smatra da je njegov cilj bio da zaustavi otopljavanje odnosa Turske i Rusije, navodi Asošiejted pres.

Zbog ubistva Karlova ranije je uhapšeno devet osoba, medju kojima su tri bivša policajca.

Nalozi za hapšenje su izdati dan pred dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u dvodnevnu posetu Turskoj, gde će se sutra sresti s turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. Njima će se u sredu pridružiti predsednik Irana Hasan Rohani na samitu o budućnosti Sirije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike