U trendu

Turski brod počeo da potragu za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju, Grčka upozorava

Turski brod za istraživanje nalazišta nafte i gasa počeo je potragu za tim resursima u spornim oblastima istočnog Sredozemlja, izjavio je danas ministar za energetiku Turske.

Najava Ankare da će početi istraživanje dovela je do rasta tenzija izmedju Grčke i Turske, članica NATO, ali regionalnih rivala, oko prava na traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru.

Brod „Oruč Reis“ počeo je da istražuje u oblasti za koju Grčka navodi da se preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom i zahteva njegovo povlačenje.

I grčki i turski ratni brodovi prate „Oruč Reis“.

Grčki premijer Kirijakos Micotakis rekao je večeras da Atina „nikada ne preti, ali da neće biti žrtva ucene“ i dodao da je to razlog zašto ne toleriše „provokativne poteze“.

Micotakis je kazao da je Grčka poslala brodove ratne mornarice u spornu oblast i da je vojska stavljena u stanje pripravnosti kao odgovor na razmeštanje turske flote.

„Mi nikada nećemo biti oni koji izazivaju eskalaciju. Ipak, uzdržanost je samo jedan aspekt naše moći. Nijedna provokacija neće proći bez odgovora. Pokazali smo da ćemo odgovoriti ako bude neophodno. I učinićemo to ponovo ako budemo morali“, naveo je grčki premijer.

Turska je juče odbacila poziv Grčke da odustane od najavljenih aktivnosti i navela da planira da izda nove dozvole za istraživanje u spornoj oblasti, uprkos sve većem sporu s Atinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.