U trendu

Tusk: Moguć dogovor o daljem toku Bregzita u decembru

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk ocenio je danas da je sa Velikom Britanijom „moguć“ dogovor o tri prioritetna pitanja tokom pregovora o istupanju te zemlje iz Evropske unije (EU) pre samita Unije u decembru, ali da i dalje postoji „veliki izazov“.

„Moguće je da dobijemo dovoljan napredak u vezi sa tri prioritetna pitanja u daljem toku pregovora o istupanju Velike Britanije iz EU (Bregzit) pre samita u decembru“, naveo je Tusk na Tviteru posle sastanka s britanskom premijerkom Terezom Mej danas u Briselu.

Tusk je dodao da ipak ostaje „veliki izazov“ navodeći da EU želi da vidi napredak u narednih deset dana o pitanjima koji se odnose na prvu fazu pregovora.

Pregovori su u prvoj fazi, a odnose se na postizanje dogovora o tri pitanja – sudbini evropskih državljana u Velikoj Britaniji posle Bregzita i Britanaca u EU, granici sa Irskom i finansijama.

Druga faza pregovora odnosiće se na buduće trgovinske veze Velike Britanije i EU.

Premijerka Mej je posle sastanka ocenila razgovor s Tuskom kao „veoma pozitivan“.

„Još postoje problemi o različitim temama o kojima pregovaramo i treba da rešimo, ali je atmosfera veoma pozitivna sa iskrenim osećanjem da možemo zajedno da postignemo napredak“, rekla je britanska premijerka.

EU je ranije pozvala Veliku Britaniju da potvrdi svoju posvećenost uslovima za izlazak iz članstva kako bi u decembru bili pokrenuti dalji pregovori o trgovinskim odnosima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.