U trendu

Tusk: U četvrtak samit EU o Bregzitu, ali nema ponovnih pregovora

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk saopštio je večeras da će u četvrtak, prvog dana samita EU u Briselu, biti razmotren Bregzit kako bi se odgovorilo na zabrinutost Britanaca o sporazumu o razlazu, ali je dodao da neće biti ponovnih pregovora.

„Odlučio sam da organizujem samit o Bregzitu u četvrtak. Nećemo ponovo pregovarati o sporazumu, kao ni o delu o bezbednosti, ali smo spremni da razgovarao kako bismo olakšali britansku ratifikaciju“, naveo je Tusk na Tviteru.

Predsednik Evropskog saveta je rekao da će na samitu biti reči i o „stanju spremnosti“ EU u slučaju da Velika Britanija ne usvoji sporazum.

Dvodnevni samit EU ranije je zakazan, ali ne isključivo o Bregzitu, već i o budžetskim pitanjima.

Zbog neslaganja čak i svojih poslanika koji prete da će odbaciti sporazum o razlazu s EU, britanska premijerka Tereza Mej je odložila glasanje u britanskom parlamentu, koje je trebalo da bude sutra.

Rekla je da su britanski poslanici protiv rešenja o izbegavanje fizičke granice izmedju britanske pokrajine Severne Irske i Republike Irske, dok su se britanska vlada i EU dogovorili o uvodjenju komplikovanog mehanizma „mreže bezbednosti“ (Backstop).
Razlog za taj mehanizam je to što će posle izlaska Velike Britanije iz EU Severna Irska i Republika Irska biti u različitim sistemima – prva u britanskom, a druga u evropskom što će uticati na kretanje ljudi i dobara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.