U trendu

Tužilac: Moguće da svedoci neće svedočiti zbog straha ili lojalnosti

HAG – U uvodnom izlaganju tužilaštva na suđenju četvorici bivših lidera takozvane OVK, pred Specijalizovanim većima Kosova u Hagu, rečeno je da i pored dokaza koje tužilaštvo ima protiv optuženih, postoji mogućnost da svedoci u ovom slučaju neće svedočiti zbog straha ili lojalnosti prema optuženima.

Na suđenju Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Jakupu Krasnićiju i Redžepu Seljimiju, specijalni tužilac Aleks Vajting je rekao da je taj sudski spor vezan samo za zločine koje su počinila četvorica optuženih, a da teškoću za sam proces predstavlja strah koji će svedoci imati tokom sudskog procesa.

Kako je dodao, strah ili lojalnost ne mogu da spreče pravedan ishod u tom sudskom postupku.

Vajting je istakao da su optuženi počinili zločine i podsticali na činjenje zločina tokom rata, dodajući da je o tome obaveštena i međunarodna zajednica.

Specijalni tužilac Metju Haling je u uvodnom izlaganju opisao istorijat nastanka takozvane OVK, predstavljajući ranije izjave članova te organizacije u medijima, u vezi sa „Glavnim štabom“ tzv. OVK, kao i druge izvore.

On je naveo da su četvorica optuženih tokom sredinom devedesetih osnovali glavni štab OVK, i, kako je rekao, pokrenuli ovaj udruženi zločinački poduhvat, i da su, prema navodima Krasnićija, 1998. Tači i Veselji bili članovi „političkog direktorata“, da se Krasnići bavio „odnosima s javnošću“, dok je Seljimi bio „generalni inspektor“.

U izlaganju tužioci su naveli da je u nekoliko saopštenja koje je izdala tzv. OVK opisano kako je ta organizacija napala 12 stanica policije SRJ na Kosovu.

„Dokazi su pokazali da je 1997. godine OVK napala 12 policijskih stanica koristeći minobacače. Dokazi pokazuju da je napad organizovao Redžep Seljimi, a da su Tači i Veseli obezbedeli oružje“, naveo je tužilac.

On je dodao da je u više dokumenata isticano koliko je hijerarhija bila važna u organizovanju i postojanju OVK.

„Džavit Haljiti, prisećajući se razgovora 1993. sa Azemom Silom, kaže da su se složili da sve treba da funkcioniše po hijerarhiji. Od početka je hijerarhija bila važna. Hijerarhija je služila da se preduprede infiltracije, bilo je potrebno pratiti hijerarhiju do fanatičnosti“, rekao je tužilac.

Tužilaštvo takođe tvrdi da ima dokaze da je Glavni štab operisao kao „jedinstvena komanda“, te da je bio „najviše telo OVK-a“ iz kog su se izdavale naredbe.

Tužilac Haling je, iznoseći detalje o dokazima, rekao da je Glavni štab sprovodio i disciplinu unutar svojih jedinica, i da su vojni oficiri morali da izvršavaju naređenja svojih starešina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.