U trendu

Tužilac: Salvijinu ne treba suditi za otmicu

RIM – Tužilac Andrea Bonomo je danas izjavio da italijanskom lideru desničarske Lige Mateu Salviniju ne bi trebalo suditi zbog ilegalnih pritvora migranata u slučaju koji razmatra sud u sicilijanskom gradu Kataniji.

Bonomo je rekao da bivšem ministru ne treba suditi, jer njegova odluka nije kršila međunarodne ugovore i ne sme se smatrati otmicom, s obzirom na to da je brod obalske straže bilo takozvano bezbedno mesto gde je migrantima pružana medicinska pomoć i podrška, prenosi Rojters.

Bonomo je, govoreći na sudskom saslušanju, dodao da je vlada podržala Salvinijevu odluku i njegovu politiku uopšte, s obzirom na to da je koalicija zatražila od Evrope da razgovara o drugačijem mehanizmu za raspodelu migranata u bloku.

Odluku o tome da li će se suđenje nastaviti ili ne doneće sudija 14. maja.

Slučaj visokog profila, za koji je zatraženo i svedočenje bivšeg premijera Đuzepea Kontea, tiče se incidenta koji se dogodio u julu 2019. godine, kada je Salvini, tada ministar unutrašnjih poslova, šest dana blokirao više od 100 ljudi na brodu obalske straže dok je čekao da se evropski saveznici dogovore da ih presele, navodi Rojters.

Magistrati tvrde da je Salvini kidnapovao migrante, ne dozvolivši im da se iskrcaju, već ih je zadržavao na moru po jakoj vrućini ispred luke Augusta.

Salvini, koji je na čelu antiimigrantske stranke Liga, uvek je tvrdio da se ponašao u nacionalnom interesu i da je čitava vlada podržala njegovu inicijativu, što je Konte osporio.

U odvojenom slučaju, u Palermu, tužilac je zvanično zatražio da se protiv Salvinija podigne optužnica zbog otmice zbog njegove odluke u avgustu 2019. da spreči iskrcavanje migranata sa drugog, spasilačkog broda kojim upravlja dobrotvorna organizacija Open Arms.

Konačnu odluku o tome da li će se nastaviti sa tim slučajem donosi viši sudija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.