U trendu

Tužilaštvo: Naredba o nesprovođenju istrage protiv Vranja

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je po naredbi iz decembra 2018. obustavljena istraga protiv uhapšenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, iz Ministarstva spoljnih poslova su najavili da će preko Ambasade BiH tražiti razgovor sa postupajućim tužiocem o ovom slučaju, a beogradski advokat uhapšenog Boris J. Zorko kaže da sve što bi rekao u ovom trenutku ne bi bilo korisno.

Tužilaštvo BiH kaže da je za hapašenje Vranja saznalo iz medija i da do danas nisu dobili nikakvu informaciju o tome.

„Tužilaštvo BiH postupalo je na osnovu prijave dostavljene od nadležnih policijskih organa, protiv više osoba, koja se odnosi na navode o ratnim zločinima, počinjenim nad žrtvama srpske nacionalnosti u zgradi ZOIL-a u Goraždu, 1993. i 1994. godine“, navodi se u saopštenju.

U tom predmetu je, navode, podignuta optužnica protiv više osoba i suđenje je u toku, dok je u „odnosu na prijavljenog Edina Vranja i još nekoliko osoba, 26. decembra 2018., donesena naredba o nesprovođenju istrage, na koju nije bio izjavljen prigovor“.

Navode i da su prema Tužilaštvu Srbije uputili hitan upit, kojim su zatražene detaljne informacije o hapšenju Vranja.

Beogradski advokat uhapšenog Boris J. Zorko rekao je za portal sarajevskog Avaza da ne može detaljnije da komentariše slučaj, ali da se očekuje da u toku dana bude više informacija ili u kasnijoj fazi postupka.

„Sve što bih sada rekao, ne bi bilo korisno. Očekuje se sada dalja procedura i dalje postupanje po ZKP-u i njegovo prebacivanje u Tužilaštvo u Beogradu. Ništa drugo ne mogu da komentarišem“, rekao je Zorko.

Ministarstvo spoljnih poslova BiH, odnosno, ambasada BiH u Beogradu primila je službenu informaciju o hapšenju Vranja i zatražila je od od nadležnih organa da ga predstavnik ambasade BiH poseti i ponudi pravnu pomoć i zaštitu.

Ambasada BiH u Srbiji zatražiće i sastanak s postupajućim tužiocem u ovom predmetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.