U trendu

Tužioci će se žaliti na odluku suda koja je izazvala protest

MADRID – Španski tužioci uložiće žalbu na presudu suda kojom je utvrđeno da su petorica muškaraca koji su napali 14-godišnju devojčicu krivi za seksualno zlostavljanje, a ne za teži zločin silovanja.

Ova presuda dovela je do višednevnih protesta, jer je oživela sećanje na takozvani slučaj „Vučjeg čopora“ koji je prošle godine doveo do masovnih demonstracija širom Španije, a povodom šovinizma i seksualnog zlostavljanja, javlja Rojters.

Prošlog četvrtka, Visoki sud u Barseloni osudio je petoricu muškaraca na 10-12 godina zatvora. Odlučeno je da napad koji se dogodio 2016. godine nije silovanje, jer žrtva, koja je bila pijana i nesvesna, nije mogla, kako su protumačili, ni da pristane ni da se suprotstavi seksualnim odnosima.

Tužilaštvo u Barseloni navelo je u žalbi da zahteva da muškarci budu optuženi za silovanje, za koje su zatvorske kazne od 15 do 20 godina.

Aktivisti za ženska prava su prošlonedeljnu presudu nazvali sramotnom i zahtevali od vlade da reformiše krivični zakonik kako bi se omogućila šira definicija silovanja i strože kazne.

Španski zakon trenutno ne priznaje silovanje ukoliko se ne upotrebi fizičko nasilje ili zastrašivanje.

Socijalistička vlada uoči nacionalnih izbora u nedelju odredila je komisiju za proveru relevantnih delova krivičnog zakona.

Mnoge evropske zemlje revidirale su zakone o seksualnom nasilju da bi prepoznale važnost izričite saglasnosti i uzele u obzir nefizičke oblike prisile i zloupotrebe moći.

U slucaju „Vučji čopor“ niži sud je 2016. presudio da je pet muškaraca koji su tinejdžerku silovali na festivalu Ensijero krivo za seksualno zlostavljanje.

Nakon masovnih protesta i žalbe, španski Vrhovni sud presudio je u junu ove godine da su muškarci krivi za silovanje i povećao im kazne na 15 godina sa devet.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.