U trendu

U 67 zemalja tek svaki deseti stanovnik će dobiti vakcinu

LONDON – Najbogatije zemlje sveta su kupile, odnosno, naručile toliko doza vakcina da mogu tri puta davakcinišu svoje građane, dok su najsiromašnije države potpuno izostavljene.

Kako navodi Alijansa za vakcinaciju, koju čine Amnesti internešenel (Amnesty International) i Oksfam (Oxfam) prenosi CNN, 67 država će uspeti da omogući vakcinu tek svakom desetom stanovniku, dok su bogate zemlje, koje čine 14 odsto svetske populacije, kupile 53 odsto svetskih zaliha vakcina, preneo je Dejli mejl.

Brojke pokazuju da su sve Modernine vakcine i 96 odsto Fajzerovih vakcina već kupile bogate zemlje.

Tako je Velika Britanija već naručila 40 miliona doza Fajzerove vakcine, SAD su još u julu rezervisale 100 miliona, dok su Italija, Nemačka, Holandija i Francuska dogovorile da nabave 300 miliona vakcina AstraZeneke.

Međunarodno nadzorno telo za vakcine je saopštilo da je Kanada naručila toliko vakcina da će moći da vakciniše svakog građanina pet puta.

Na drugoj strani zemlje poput Kenije, Mjanmara, Nigerije, Pakistana i Ukrajine dele 1,5 miliona vakcina.

Ana Meriot, zdavstveni menadžer Oksfama je rekla da „niko ne bi trebalo da bude onemogućen da dobije vakcinu koja može da spasi život samo zbog činjenice da živi u siromašnoj zemlji ili zbog toga što nema dovoljno novca“.

„Međutim, ukoliko se nešto drastično ne promeni, milijarde ljudi u svetu neće dobiti vakcinu protiv korone u narednih nekoliko godina“, upozorila je.

Oksford i AstraZeneka su obećali da će 64 procenata doza dati zemljama u razvoju, međutim, dodaju da je „realno da samo 18 odsto stigne do tih zemalja sledeće godine“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar