U trendu

U Beču sutra nastavak razgovora o nuklearnom sporazumu

BRISEL – Razgovori o oživljavanju nulearnog sporazuma koji je Iran potpisao sa svetskim silama 2015. godine biće nastavljeni sutra u Beču, saopštila je danas Evropska unija.

To će biti poslednja od tri runde pregovora s ciljem da se Sjedinjene Američke Države vrate u sporazum i da se Teheran ubedi da poštuje ograničenja koja iz njega proističu.

Predstavnici Velike Britanije, Kine, Francuske, Nemačke, Rusije i Irana treba da usaglase dalje korake mogućeg oživljavanja sporazuma iz kojeg se bivši američki predsednik jednostrano povukao 2018. godine, prenosi Rojters.

“Učesnici će nastaviti raspravu o mogućem povratku SAD u sporazum i o tome kako obezbediti njegovo potpuno i efikasno sprovođenje”, navodi se u saopštenju EU.

Američka delegacija takođe se nalazi u Beču, na odvojenoj lokaciji, kako bi predstavnici ostalih pet svetskih sila mogli sa njima da pregovaraju, s obzirom na to da Iran odbija direktne pregovore sa Vašingtonim, dodaje Rojters.

Evropske zemlje su posle prve dve runde pregovora ocenile da je postignut napredak, ali da je ostalo da se uradi još mnogo posla.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.