U Belgiji porast depresije i usamljenosti tokom pandemije

BRISEL, 24. januara ( Tanjug) – Belgijsko istraživanje o sreći pokazuje nagli porast usamljenosti i depresije uslovljenih pandemijom kovid-19 što je posebno izraženo tokom drugog talsa.

U istražijvanu sprovedenom tokom decembra 2020. godine Belgijanici su konstatovali pad u ”životnom zadovoljstvu”, čak i u odnosu na prvi talas pandemije tokom proleća prošle godine.

Njih 30 procenata je izjavilo da se oseća srećno, a tek 17 procenata da oseća ”istinsku radost”, što je pad od 40, odnosno 23 procenat iz prvog talasa pandemije i početka zatvaranja Belgije.

Čak 73 procenata ispitanika reklo je da se oseća umereno do vrlo usamljeno, u odnosu na 65 procenata tokom prvog talasa.

Među mladima, starosti od 18 do 34 godine, taj procenat je bio još veći i stigao do 78 procenata.

U belgisjkom istraživanju se navodi i da osoba koja se oseća usamljeno ima 48 odsto veće šanse da bude nesrećna u kriznim vremenima.

Prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, koje datiraju od pre pandemije, u EU svaki četvrti stanovnik pati od depresije ili anksioznosti.

Depresija je glavni uzrok bolovanja (50 odsto) u EU, dok godišnji troškovi poremećaja raspoloženja i anksioznosti u EU iznose oko 170 milijardi evra godišnje, navodi SZO.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.